27 de setembre 2009

[UAB] Error o persecució de la memòria històrica a la Facultat de Lletres?

Noticia de la nostra facultat i extreta d'açí:

http://www.nodo50.org/casc/spip.php?article612


Ahir dijous 3 de setembre, amb la pertinent autorització del Deganat, un grup d’alumnes va procedir a tapar el mural que, des de l’any 1989, hi havia en el vestíbul que mena a l’hemeroteca des de la consergeria de la facultat. El mural, on mitjançant un ramat d’ovelles es feia una al·legoria contra el militarisme i la guerra, amb el temps havia esdevingut un autèntic referent identitari de la memòria històrica de la nostra Facultat.

Independentment de l’opinió que pugui merèixer, és innegable que el moviment per la insubmissió a l’exèrcit va ser durant els darrers 1980s i primers 1990s un dels principals fenòmens d’organització no violenta de la societat civil, va promoure un debat inèdit en la nostra societat sobre el militarisme i el dret a confrontar lleis injustes i va acabar sent el detonant de la fi del servei militar obligatori. Les “ovelles insubmisses” de la Facultat de Lletres simbolitzaven aquell temps i les aspiracions d’una part important de les facultats de Lletres i Psicologia de l’època, on el moviment per la insubmissió va tenir un fort recolzament.

Amb la seva desaparició una part de la història democràtica i antiautoritària de la nostra facultat queda mutilada o, com a mínim, perd el seu principal referent identitari i públic. El control i modelat de la memòria històrica ha estat sempre una eina política de les dictadures. És per aquesta raó que des de CGT esperem que aquesta situació respongui a una errada de l’actual equip de govern de la Facultat de Filosofia i Lletres i no a una opció política conscient i demanem que es prenguin les esures oportunes per a esmenar-la.

CGT de la UAB

•Resposta del deganat de la facultat;

Davant el missatge difós per la CGT amb el títol "Error o persecució de la memòria històrica de la Facultat de Lletres", el deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres vol fer saber que va aprovar el curs passat un projecte artístic com a part de les pràctiques docents d'uns estudiants de la llicenciatura d'Història de l'Art, dirigides per una professora del departament corresponent. Es tracta d'un projecte d'art efímer que substitueix l'anterior, dirigit per la mateixa professora i amb les mateixes característiques.

Una de les conseqüències de la realització d'aquest projecte és la substitució d'una pintura mural per una altra de nova. La decisió del deganat respon a la intenció d'afavorir la formació dels estudiants i el desenvolupament d'un projecte docent degudament supervisat que, en aquest cas, implica la utilització d'algunes parets de la facultat.

Lamentem que algú s'hagi pogut sentir molest per aquesta acció; de cap manera s'ha d'entendre com un intent d'esborrar la memòria històrica suposadament representada pel mural substituït.

http://blogs.uab.cat/deganatdelletres/2009/09/09/comunicat-del-deganat/



Sempre en la memoria:


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Que, ja s'han acabat les vacances i torneu a emprenyar? Suposo que fins que arribi el Nadal i torneu cap a casa a menjar neules i turrons (com el curs passat) seguireu veient confabulacions feixistes per tot arreu. Aneu amb els prejudicis sempre per davant i amb idees fixes, inamobibles (que estrany... el mateix que dieu de "l'altre bàndol).
Jo no dic que davant de segons quines injustícies no s'hagi de protestar, però prou paranoies per favor ^^'

Anònim ha dit...

Jo en ves d'això em queixaria de la retirada de la placa a l'entrada de la facultat i que ja que la van retirar que ens abonessin els calés!

Anònim ha dit...

Sempre m'he considerat un estudiant i no un revolucionari, però l'any passat vaig participar en les ocupacions i manifestacions i molts actes que es van fer contra Bolonya perquè des del meu punt de vista era just i necessari intentar aturar-ne la seva aplicació.
Al final la gent està cremada i pensa en nosaltres com els perroflautas que van ocupar la facultat, putejant per no res i van a la crítica facil.
Potser ara ens toca a nosaltres fer una autocrítica una mica més seriosa.
L'assemblea està practicament morta, jo ho sé, tu ho saps, la Degana ho sap, al rectorat ho saben i per això ja no els preocupa ferir sensibilitats alhora de treure murals històrics, montar restaurants per pijales provocant que un bar amb problemes d'espai en tingui el doble, traient la Festa Major, etc.
Ara depèn de nosaltes deixar morir l'assemblea del tot o treure un discurs nou que convenci a la gent, el que si que no podem fer és obviar el que ha passat fins ara.
El que no necessitem son "professionals de la revolució" que parlin d'establishment, capital, etc. Perquè la gent normal no enten res.
No podem posar al mateix sac independentisme, polítiqueo antisistema en una assemblea universitaria, ni es poden tolerar hooligans que tirin pintura i foten grafitis perquè en nom de la lliberat d'expressió ens assenyalen a tots com uns vàndals i aixo ha perjudicat molt.
Tota aquesta gent pot estar a l'assemblea i haver currat més que ningú, no vull criticar la seva feina, però el que no poden fer és formar lobbys perquè això debilita des del primer dia.
Si es va a l'assemblea s'hi va com a persona individual, si al sortir vols tenir un colectiu per anar a salvar el món millor per tu.
I finalment el que no necessitem és que vingui gent a l'assemblea a fer desembarcaments per forçar o impedir decisions que no considera oportunes i després desaparegui del mapa.
Suposo que a algú li molestarà la meva opinió i em dirà que sóc un feixista per la crítica, però mira, a mi, no com altres no em fa por parlar en castellà per dir-los: Quien se pica, ajos come.

Anònim ha dit...

L'assemblea segueix morta?

Aquest blog és un espai de lliure expressió dels i les estudiants, l'administració del blog no es fà responsable de les opinions expresades a aquest espai.

Tanmateix l'administració es reserva el dret a no publicar textos per considerar-los xenòfobs, sexistes, ofensius o destructius.