18 de març 2009

Un ampli desplegament policíac al centre de Barcelona controla la manifestació d'estudiants de la UB

Noticia extreta de vilaweb, amb l'enllaç podreu veure els videos;

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3558323



Llibertat amb càrrecs per als sis estudiants detinguts · Protestes contra el desallotjament al matí de l'edifici del rectorat i contra la violència de les càrregues dels mossos · La direcció dels mossos considera proporcionada l'actuació · PSC, ERC i ICV es neguen a valorar-la
Un ampli dispositiu policíac, amb desenes de furgonetes dels mossos d'esquadra, controla la manifestació des més d'un miler d'estudiants de la UB que recorre el centre de Barcelona per protestar contra el desallotjament al matí de l'edifici històric de la universitat i contra la violència de les càrregues contra els manifestants. Durant la manifestació del vespre, hi ha hagut moments de tensió i els agents han carregat contra alguns estudiants que provaven de baixar la Rambla.



La manifestació del matí, improvisada després del desallotjament de l'edifici del rectorat, s'ha dissolt a causa d'una contundent càrrega policíaca al Palau Robert (vídeo). Abans però, els mossos ja havien carregat contra els estudiants a la plaça de la Universitat després del desallotjament, a les vuit del matí (vídeo) i encara una altra vegada poc més tard de les onze (vídeo). El director general de la policia, Rafael Olmos, ha dit que l'actuació dels mossos havia estat 'totalment proporcionada', perquè, segons diu, els estudiants que protestaven contra el desallotjament volien tornar a entrar a l'edifici. ICV no ha considerat que li pertoqués valorar la càrrega policíaca, i s'ha remès al departament d'Interior. El PSC i ERC tampoc no ho han fet, i tant CiU com PP han demanat explicacions a Joan Saura.

Desallotjament violent

El rector ha explicat (àudio) que havia decidit que la policia posés fi al tancament (vídeo) d'una cinquantena d'estudiants que es feia des del 20 de novembre contra l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), l'anomenat pla Bolonya. Poc després del desallotjament, que s'ha fet a primera hora del matí, els estudiants han tallat la Gran Via i els mossos han els han fet fora cap a les vuit amb una contundent càrrega per poder obrir el trànsit. Els estudiants han respost llançant-los objectes i mobiliari urbà i la batalla campal ha acabat amb alguns ferits i tres detinguts (vídeo). A migdia, els mossos han detingut tres estudiants més, acusats de desobediència i desordres públics. Els sis estudiants detinguts han quedat en lliberat amb càrrecs a la nit.

Mentrestant, diversos alumnes han ocupat la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és previst que demà dijous facin el mateix amb les d'Educació i Comunicació. A més, és previst que avui comenci una tancada a la facultat d'Història de la UB, al Raval.

Alguns professors es solidaritzen amb els estudiants

Poc més tard de les onze, Manuel Delgado, catedràtic d'Antropologia de la UB, ha llegit un comunicat en nom de l'Assemblea PAS i PDI - Universitats Catalanes, que aplega sis-cents professors i treballadors, que criticava la duresa de la càrrega policíaca (vídeo). L'ha qualificada de desproporcionada, sobretot tenint en compte que l'ocupació dels estudiants a la UB era pacífica i volia dialogar amb el rectorat. Al comunicat, molt crític, s'ha afirmat que els fets d'aquest matí recorden el temps en què la policia entrava amb impunitat a les universitats, en referència als anys del franquisme. Delgado, a més, ha dit que amb la contundència policíaca es donava crèdit als estudiants veuen el diàleg com una opció massa ingènua i prefereixen anar més enllà.

Més càrregues policíaques

Cap a les dotze més estudiants s'han afegit a la concentració que es feia davant l'edifici històric de la UB. A més, els mossos d'esquadra no hi deixaven entrar cap estudiant, només podien fer-ho els treballadors, de manera que molts dels qui havien vingut per anar a classe s'han quedat a fora i s'han afegit a la protesta. Llavors, amb pancartes que s'han fet al carrer mateix, s'ha improvisat una nombrosa manifestació que ha tornat a tallar la Gran Via i s'ha encarat als mossos d'esquadra que vigilaven l'única entrada oberta de la facultat. Els mossos que protegien l'entrada han carregat novament contra els estudiants. S'hi han afegit els antiavalots que eren en furgonetes policíaques aparcades a la plaça i, literalment, han escombrat a cops fins al carrer d'Aribau tots els estudiants que eren a la Plaça de la Universitat (vídeo).

Els estudiants, en una marxa novament improvisada, han començat a caminar pel carrer d'Aribau, han girat pel carrer Consell de Cent i han pujat pel Passeig de Gràcia amb la intenció protestar davant de la seu de la Conselleria d'Innovació, Universitats, i Empresa, situada al Passeig de Gràcia tot just abans d'arribar a la Diagonal. Quan hi han arribat la seu de la conselleria ja era protegida per un cordó policíac, i s'han limitat a escridassar els mossos i fer crits contra el conseller Huguet i la comissionada d'Universitats, Blanca Palmada. També han llegit un manifest i han fet una crida a una nova manifestació convocada aquest vespre, a les vuit, a la Plaça de la Universitat. Després han tallat la Diagonal i, de cop i volta, han començat a entrar als jardins del Palau Robert per tal d'ocupar-los.

La càrrega final

Quan els estudiants encara entraven als jardins del Palau Robert, els mossos d'esquadra també hi han entrat per la porta principal i han començat una nova càrrega (vídeo) contra els pocs que ja eren dins. Quan els han fet fora però, no s'han aturat, sinó que els cops han continuat fins que no han dissolt la protesta en grups petits. Alguns estudiants s'hi han enfrontat novament llançant-los objectes de tota mena i cadires de les cafeteries del carrer Còrsega. La càrrega dels mossos ha arribat fins al carrer Balmes i, després, des de les furgonetes, han anat buscant grups petits d'estudiants per tal de carregar-hi de nou.

24 comentaris:

Anònim ha dit...

I el més fort és que a més han sigut apalejats periodistes i vianants, acaben d'informar al 24 hores de TVE que un noi de 10 anys ha sigut ferit a la càrrega policial d'aquest vespre a la Rambla...
Molt fort...

Anònim ha dit...

Después de la manifestación del jueves pasado tenía mis dudas de acudir a la de mañana. Si siento verdadero asco por las banderas de todo tipo (pues a mí sólo me dicen hacia dónde ondea el viento), más me repugnan éste tipo de cosas.

Anònim ha dit...

A la Facultat de Lletres de la UAB continuarà l'ocupació/vaga indefinidament o demà divendres tornen les classes?
Salut!

Anònim ha dit...

Yo hasta el momento estaba en contra de la ocupación, y de lo que todo eso llevaba consigo. Después de ver lo que ha pasado se ve claramente quien quiere manipular a quien. Los estudiantes estaban sentados, eran 60 como mucho y los han molido a palos. Muy fuerte e indignante. A partir de ahora teneis todo mi apoyo, para lo que necesiteis. Hasta el momento no sabía quien intentaba manipular a quien, y quien actuaba mal! Después de todo he descubierto que cada palo que han recibido los estudiantes por parte de la escoria de los mosos eran palos por defender nuestros derechos. Es totalmente indignante, antidemocrático y de fachas. Tenemos que hacer algo, no nos pueden callar a través de palos. De verdad! la influencia que puedo ejercer sobre muchos compañeros es crucial, hoy mismo 20 de ellos querían ir a clase, después de sermonearles he conseguido que abriesen los ojos. No conseguirán que me calle, y si por ello me tienen que matar a palos pues me matarán. Pero no encuentro justo ni justificado por ninguna parte todo lo que pasó ayer. Debemos actuar, no en las universidades, debemos salir TODOS y molerles a palos nosotros.
Pegar con una porra a los secretarios, los políticos, los rectores para que sepan que es!

Es que es muy indignante. Tengo la sangre que me hierve.

Contad conmigo para lo que sea. De verdad. Puedo ser poca cosa y gay, pero tengo más huevos que todos los mosos juntos... y si me tienen que pegar me pegarán

Ánimo a todos los estudiantes que luchan y reciben palos por defender nuestros derechos! De verdad, todo mi apoyo.

Enigma.

Anònim ha dit...

ha quedat clar com les gasten els mossos! apallissant estudiants com en temps de la dictadura! queda clar qui és l'enemic. ara si, anem tots a una! vaga indefinida contra bolonya i contra la reprressió!

Anònim ha dit...

Demà ja hi ha classe normal ;)

Anònim ha dit...

Potser no era la millor manera però ja era hora que els fessin fora!!!!!!!!!! a la universitat a estudiar!

A+ tots sabem que allà dins no era només no bolonya.

Anònim ha dit...

ho sento, però amb les actituts feixistes, burletes i autoritàries dels piquets de lletres, no puc sinò alegrar-me de la càrrega dels mossos, i dessitjar que vinguin aviat a la UAB i ens permetin gaudir del nostre dret a classe.
Això es de moment 'únic que heu aconseguit.

Anònim ha dit...

EN FIN,,,,jo creo que los dos bandos tienen las mismas de perder, tanto los mosos como los antiboloña, como dicen en la TV. Todos cometen actos violentos, y no empeceis a decirme y a volver a repetir lo que paso en barcelona, todos lo sabemos....pero hay estudiante que incitan a la violencia...

Anònim ha dit...

Recordo que en aquest blog alguns comentaris demanaven que entressin els mossos a la uab... pregunto:Seguiu pensant el mateix?? Us agradaria que a companys vostres els obrisin el cap??

NO AL PLA BOLONYA!!!!ENDAVANT AMB LA LLUITA!!!

Anònim ha dit...

Una pregunta sobre l'última assemblea:

Si tothom pot convocar una assemblea i votació, la votació de l'inici que va proposar una noia i que va sortir amb una aplastant majoria classe sí va ser vinculant, oi?

Anònim ha dit...

Es insólito. O sea, que si los Mossos muelen a palos a unos estudiantes, no sólo se condena el hecho (como me parece lógico, no estoy ciega) sino que uno cambia de opinión y se pone de parte de esos estudiantes con los que antes no estaba de acuerdo. ¿Qué pasa, que a la que te atacan ya eres un angelito y tienes razón en todo? Una cosa no quita la otra. Sois libres de opinar lo que queráis, claro, pero que sea con razonamiento, no porque unos han sido atacados, que eso no es un argumento.

Y yo he ido a clase todos los días y he conseguido hacerlas en el mayor número de casos. Pero no por eso estoy de acuerdo con que los Mossos se passen.

CancerDeSida ha dit...

Indignant, i a sobre diuen que hi han hagut més mossos ferits que estudiants ferits! Molt fort...Ni un mosso ha resultat ferit! Per l'amor de déu si van equipats com terminators!

Anònim ha dit...

Álgú em sap dir quan és la pròxima assemblea??

Gràcies¡¡¡

Anònim ha dit...

Alakast, ets mosso?

Anònim ha dit...

A los estudiantes
Ningún padre, ninguna madre, ningún familiar, ningún amigo, ningún amante de la libertad y la verdad, permanecerían pasivos si conocieran el nefasto motivo de que la sangre joven haya sido derramada por las calles de Barcelona. Los numerosos heridos, entre ellos una niña y un provecto, no piden ni quieren la venganza de sus compañeros universitarios. Tampoco esperan que la sociedad civil, más anciana o muerta que adulta, lidere la noble causa del movimiento estudiantil, contra la privatización de la enseñanza pública superior, y su dependencia de las empresas que la financien, para dotarse de graduados tan productivos como ignorantes. Los estudiantes llegan a la Universidad para hallar maestros que les enseñen a aprender las materias científicas o las humanidades a que desean dedicar sus vidas de adulto. En su lugar, encuentran profesores-funcionarios que los habilitan para sacar títulos-certificados de colocación en la burocracia estatal de los partidos o en la tecnocracia mercantil de sus padrinos.
El 93 % de los alumnos de la Universidad de Barcelona, rectorada por el Sr. Ramírez, respondieron SI a este referéndum: “¿Quieres una moratoria del proceso de Bolonia y la apertura de un debate público?” El claustro votó luego que no se aplazaría el proceso. Y el partitocrático rector pidió a la policía de escuadras el inmediato desalojo de los 53 estudiantes que, desde noviembre, pernoctaban en la universidad en protesta pacífica. Los jóvenes cumplieron la orden de la policía autonómica. Al siguiente día, miles de estudiantes se manifestaron en la plaza de San Jordi para expresar de modo pacífico su protesta contra el desalojo de la Universidad, y por supuesto sin ánimos de invadir la Generalitat armados de “senyeres”, como propala El Mundo. Ahí y así comenzó la brutal represión de los Mossos.
Los medios de la partitocracia silencian la causa original de que la sangre haya sido vertida porque los estudiantes, en lugar de combatir directamente el Plan Bolonia, pidieron su moratoria y la apertura de un debate público. Esos medios atribuyen falazmente la torpeza táctica de los antisistema a los inteligentes y cautos promotores de la concentración de universitarios. Este joven Diario, portavoz de la verdad=libertad en la política, denunciará las falsedades de la prensa sobre el movimiento estudiantil. Y aleccionado por la rica experiencia del mayo francés del 68, recordará a los mayores, y hará saber a los jóvenes, que la causa de su éxito social estuvo en la unión de los universitarios con sus familias, y que su fracaso político fue debido a la ausencia en el movimiento de toda idea o teoría sobre la libertad colectiva, fundadora de la democracia en la forma de Gobierno. En consecuencia, llamamos a la inteligencia y valentía de la juventud para que se manifieste en toda España por la causa de la verdad=libertad en la enseñanza pública.
Antonio García Trevijano http://www.diariorc.com/

Anònim ha dit...

Cal que tinguem en compte les enormes diferències que hi havia entre l'ocupació de la UAB i la del rectorat de la UB. Els que hem estat en contra de l'ocupació de lletres no hem de mesclar aquesta aversió amb el desallotjament del rectorat de la UB. A més, a la manifestació hi havia gent de tota mena, gent que estava en contra que el poder es manifesti amb violència contra els que pensen diferent, tal i com va fer la Generalitat a través dels Mossos, o com han fet determinats membres de "sindicats" i "moviments" estudiantils a través de l'assemblea. L'abús de poder el tenim tots a l'abast de la mà, canvien els graus de força i la brutalitat. L'actuació de la policia el dimecres va ser patètica. Com a joves, que tenim pocs mitjans per fer-nos veure, ens hem de sentir implicats en el fet que es carregui indiscriminadament contra tot estudiant que passés per allà. Això sobrepassa de molt l'infantilisme revolucionari de molts assemblearis, i el control i la recerca de poder d'ens com el SEPC, Estudiants en Lluita, AEP, etc.
Hem de ser prou madurs per deixar-los de banda, i centrar-nos en atacar aquests abusos de poder de l'Estat.

Anònim ha dit...

Jo vaig estar present a la mani de les 20h i vaig aver de correr, al meu costat vaig veure un nano amb el cap obert per la porra d'un mosso. I m'esgarrifa que hi ha gent que s'alegra del desallotjament de la UB i voleu q ala uab passi el mateix. Nomes es pot dir que sou uns fills de puta, no perdere el temps argumentant amb gent que fa apologia de la violencia. vosaltres si q sou violents i totalitaris i no la gent q es trenca la cara per defensar una universitat publica.

Anònim ha dit...

Només espero que tots aquells que esteu desitjant que vinguin els mossos a l'UAB us hagueu de penedir desprès de fer-ho, doncs dimecres es va comprovar que els mossos no diferencien a l'hora de repartir cops de porra.
Quan us obrin el cap parlem sobre si realment avisar els mossos és la millor opció.

Anònim ha dit...

Què vol dir que els Mossos no diferencien a l'hora d'aplicar cops de porra? Deixant de banda que, evidentment, no estic contenta amb l'actuació policial, m'agradaria que us preguntéssiu si realment la poli busca fer mal a la gent i més als qui no hi tenen res a veure. M'agradaria veure'us enfront d'una massa de gent, a veure què feieu. No deu ser tan fàcil. I que consti que no ho disculpo, però pensar que van obrint caps a nens perquè els han vist i han dit A por ellos!!!, em sembla de tontos.

Anònim ha dit...

A l'últim anònim:

Sí. I rotundament sí.
Als mossos, quan se'ls hi dona l'ordre de d'atacar, o d'actuar sense contemplacions no saben a qui ni a què golpegen. Ja es va veure el passat dimecres. Són gossos de caça que han estat insinistrats exculsivament per exercir violència.
I no em vinguis amb l'argumentació patètica de que no és tan fàcil estar al davant de tanta multitud.
Ja se'ls veu que no tenen escrupuls alhora d'acatar a multitud o a poca gent...

Indignant...

Anònim ha dit...

"Són gossos de caça que han estat insinistrats exculsivament per exercir violència."

Per enmarcar-ho. No hi ha res com generalitzar. Demostra una gran reflexió.

I per què ningú parla de la violència i incivisme dels (alguns) estudiants? Això és el que em reventa, que a sobre ara són uns màrtirs.

Anònim ha dit...

Als membres de l'assemblea:
1.Informeu-vos una mica més sobre l'anomenat procés de Bolonya.
2. Obriu els ulls d'una vegada i no us deixeu manipular per gent de dubtosa procedència i d'interessos poc clars.
3. deixeu de dir "no" a tot i mireu de ser una mica constructius, que no és tant divertit però és millor per al vostre futur.
4. Deixeu-vos estar de buscar culpables arreu i assumiu també els vostres errors, que no teniu la raó absluta, ni legitimitat per imposar res a ningú!
5. És cert que tant al deganat de la facultat com al rectorat hi ha massa porqueria amb poder, però s'ha de ser una mica més intel·ligent a l'hora d'emprendre accions que afecten a tota la comunitat universitària. D'altra banda no feu més que legitimar la "porqueria" amb poder.
6.Deixeu-nos acabar el curs en pau, si vosaltres no voleu estudiar no teniu perquè fer-ho, que ningú us hi obliga. Però, insisteixo, deixeu-nos acabar el curs en pau!! Ja n'hi ha prou de tanta "pataleta", no veieu que no esteu aconseguint absolutament res de bò?!
7. Bolonya tirarà endavant us agradi o no. Un altre problema molt diferent són les institucions espanyoles, inclosa la Generalitat, que no estan a l'altura dels altres estats d'Europa, a veure si us n'adoneu d'una vegada.

Anònim ha dit...

"Per enmarcar-ho. No hi ha res com generalitzar. Demostra una gran reflexió.

I per què ningú parla de la violència i incivisme dels (alguns) estudiants? Això és el que em reventa, que a sobre ara són uns màrtirs."


Primer... Quan es parla de mossosgossos, o de policia en general, és impossible generalitzar, perquè a la vegada que ho fas individualitzes a tots i a cada un dels membres de "l'ordre". El simple fet de fer les opos per a ser un membre de l'ordre d'un Estat repressor, capitalista, i tota la murga coneguda per tothom (per a molts acceptada), és un acte en el qual van implicats la no impartició de la llibertat, l'annulació d'aquesta i la inhibició de molts drets bàsics per a la vida. Per tant, no etenc la professió de policia com a una feina digne d'un èsser humà, el qual (siqui poli o no) voldria plena llibertat per a ell mateix. I no ve del passat dimecres dia 18 que l'estat policial imparteixi violència per donar i vendre. Desde sempre n'ha estat impartint, ja sigui en època franquista o no (tot això suposant que la poli garanteix la protecció de tots els ciutadans del planeta)
Ara bé, amb això n'estaràs d'acord o no segons la teva consiència social i la teva autoreflexió sobre l'estat dels Estats i la seva democràtica "societé".

I segon... No pots focalitzar la culpa dels successos violents a una minoria (ara sí) d'estudiants -o no- que responen amb actes violents (amb possible transfons insurreccional social) als actes violents (sense transfons, és clar) impartits per les forces policials, quan la majoria d'estudiants es manifestaven pacíficament. És com enfocar la culpa de la precarietat de la vida mundial als indígenes de l'amazones (els quals, per desgracia i incondicionalment, formen part del sistema establert).

Alguna cosa em deixo però bé...

Salut i força al canut.

Aquest blog és un espai de lliure expressió dels i les estudiants, l'administració del blog no es fà responsable de les opinions expresades a aquest espai.

Tanmateix l'administració es reserva el dret a no publicar textos per considerar-los xenòfobs, sexistes, ofensius o destructius.