16 de març 2009

17-M OCUPEM LA FACULTAT DE LLETRES!

En l’anterior assemblea de lletres del dia 2 de març es va decidir per una majoria de 127 vots a favor, 12 vots en contra i 21 abstencions que els dies 17, 18 i 19 de març ocuparem la facultat. El motiu és, com ja fa anys que es va repetint, l’oposició estudiantil a la reforma dels plans d’estudi.

Els nous plans d’estudi, derivats del Procés de Bolonya i la seva aplicació estatal, la LOU i el Reial Decret, suposen una degradació dels continguts educatius i la transformació de llicenciatures en Graus. El futur Grau serà equivalent a l’actual primer cicle de la llicenciatura, mentre que es relega l’especialització al postgrau el qual aprofundeix en l’elitització de l’educació pública a preus desorbitats.

Per això cal que sigui la totalitat de la comunitat universitària que es posicioni sobre els nous plans d’estudi en forma de Referèndum vinculant. Cal també que es congeli l’aprovació dels nous plans d’estudi als òrgans estamentals de la UAB que, com a la Junta Permanent de Lletres, els estudiants tan sols tenim el 33% de representació tot i representar el 85% de la composició de la Facultat de Lletres. I cal seguir lluitant per a construir una universitat realment pública, gratuïta, de qualitat, democràtica i catalana.

Després de l’experiència que tenim de l’anterior ocupació, hem vist que aquesta via és la que dóna resultats, així que ara hem de ser molts més per a aconseguir:


1. Moratòria de l’aplicació dels nous plans d’estudi i la convocatòria d’un referèndum vinculant sobre aquests.

2. Readmissió dels expulsats i retirada de les sancions públiques aplicades als estudiants expedientats, com també la retirada de les denúncies penals.

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, caldria concretar que a l'Assemblea es va decidir fer VAGA, que no és el mateix que ocupació, que això es va decidir a la comissió creada a partir de l'Assemblea.

Cito a continuació:

------------
3) CAE vaga dies 17, 18, 19 (vaga de les quatre universitats de Barcelona->
aturar classes i manifestació el dia 19 a BCN).
Vots a favor 127
Vots en contra 12
Abstencions 21
Es decideix fer una comissió i es passa llista per a qui vulgui apuntar-se.

--------------------

Fora d'això, moltes gràcies per penjar-ho al blog, així tothom s'informarà en cas de no assistir aquests dies.

Vagi bé!

Anònim ha dit...

quin dia va ser la votació?

Anònim ha dit...

A l'Assemblea multitudinària a l'aula 501 aturant classes.

La votació es devia fer cap a les 13h o així crec.

Salut!

PD: Pots consultar l'acta, si no ets al correu intern de l'Assemblea de lletres a http://sites.google.com/site/plataformaunitariadelletres/Home/assemblea/actes-assemblea/02-03-09

Anònim ha dit...

UAU!!!!!
127 VOTOS!!!!!!!

ESPERO QUE LOS EXPEDIENTADOS VAYAN A LA CALLE DE UNA MALDITA VEZ!!!

SOIS UNOS FASCISTAS MANIPULADORES!!!!

Anònim ha dit...

com es fa per ser del correu intern de l'assemblea?

Anònim ha dit...

Ja podeu plegar noiets, no fareu res de res, tocar el collons una mica més i ja esta, no sou suficients i teniu a gairebé tota la facultat en contra de vosaltres. Defenseu el dret a la llibertat i ens priveu d'aquest, i les assemblees no serveixen de res, mal organitzades, mal representades, amb continues contradiccions entre vosaltres,falta de respecte als altres,etc., crec que no teniu ni idea del que estau fent i sou uns nens petits que juguen a les canicas i no saben com agafar-la.
Quan sigeu una mica mes grandets aprendreu a entendre la vida d'una altra manera, ara crec que el vostre capet no dona per més...que hi farem... sense comentaris, tot això fa rialles i em feis rialles quan us veig impedint als vostres companys fer clases, crec que es patètic i estau quedant com a nens descontrolats que no tenen mes bones idees que treure les portes de la facultat....jajajaja!!! aquesta es la vostra tàctica?

Sense Raó no es te mai Força....

Unknown ha dit...

Ala! Venga! A la sopa boba!

És increïble que després de tot el que va passar el semestre passat, tornin a muntar una ocupació així, sense més.
I a sobre sense votar-ho en Assemblea sinó en una estranya comissió per no-sé-què-fer.
Més que increïble, és surrealista. Poden inventar-se tots els punts i exigències que vulguin, tothom sap que tot això ho fan pel tema dels expedients.

Una ocupació no es pot decidir en una comissió "fantasma" i llestos. Senzillament, per respecte als altres. No és més complicat que això.
No s'adonen que cada nou acte unilateral que es treuen de la màniga serveix per posar-se més estudiants en contra??????
Em sembla increïble que no ho vegin. Tant increïble em sembla, que penso que sí que ho veuen, però els la "repampimfla".
Perquè que no ho vegin és massa difícil (¡¡són universitaris!!), així que només se m'acut això, els la "repampimflem!!"
Tant els fa que tothom els ignori o que tothom els maleeixi, ells segueixen creient-se salvadors, superhumans desperts enmig d'un món adormit. Aix... Déu ens salvi de salvadors!!!

Abans retreien a la gent crítica amb els seus mètodes (no amb les seves idees) que no assistissin a les Assemblees. Ara, els pretenen expulsar o els titllen de "quintes columnes" o altres bajanades paranoico-nècies.
De veritat que tenen un problema. I no es diu 3%. Més que jovent crític, organitzat i coherent, semblen adolescents. Sense més discurs que el que hi pugui haver en una samarreta, una "pegatina" o pintada qualsevol. Sense fons, només façana. I és trist. I quan no fan entristir, fan enrabiar, que encara és pitjor.

Jo intento controlar la meva pena i, encara més, la meva ràbia, i intento seguir respectant les decisions preses en Assemblea. Però crec que hi ha molta gent que no els aguanta més. Senzillament, els odia i s'han fet totalment sords al que puguin dir o al que puguin penjar o al que puguin pintar. S'han insensibilitzat. Una altra vegada: és una pena.
En fi, jo no he anat a la facultat perquè es va decidir fer vaga i ho acato. Ara, no estic gens d'acord amb la ocupació i no permeto que em posin en cap recompte màgic dels que ens tenen acostumats.
Prou de somiatruites. Prou de criaturades. Prou de ceguesa. Prou de sordesa. I sobretot: prou de símbols que polititzen i desuneixen!! (¿¿¿¿D'això tampoc no se n'adonen, oi????)

Salut!

Anònim ha dit...

avui hi ha hagut classe? s'han deixat fer?

Anònim ha dit...

En resposta a Subirof;

Estimat company, és important que sapigues llegir tot el comunicat, perque no es tracta de cap ocupació, sino d'una vaga de 3 dies com molt be explica, si haguessis vingut a l'assemblea que es va realitzar el 2 de març amb aturada de classes hauries vist que es va votar en contra de realitzar cap ocupació o vaga indefinida, sino que es va votar a favor de la mobilització d'aquests tres dies com molt be cita júlia rossell en aquest mateix post. A prtir de aqui res més a afegir, pero no ens inventem historietes, grácies.

Estudiant de lletres.

Anònim ha dit...

A l'estudiant de lletres que respon a Subiroff: llegeix el que posso al principi dels comentaris. Gràcies.

Per ser del correu intern de l'Assemblea o envieu un mail al gestor del blog asslletres@gmail.com, és com ho veig fer jo, o al final de cada assemblea doneu el vostre mail (més que res el noi del blog no és el mateix que dona d'alta a la gent a la llista de de correu de l'Assemblea).

Si em permeteu la meva opinió:

Bé, jo estic fent ús de la meva individualitat, i secundo la vaga i pujo a la facultat perquè això no treu que faré feina i intentaré assistir a les xerrades, el que facin els demés és cosa seva, però tal com s'ha dit des del comunicat del deganat: tothom té dret a anar a classe.

També crec que s'ha d'entendre que es va fer un punt "mig": així com uns volien vaga indefinida i punt, i uns altres cap vaga, se n'està fent una de tres dies, tothom s'ha hagut de "rebaixar" o cedir alguna cosa, i això fins a cert punt és bo.

Crec, tal com he dit diversos cops, que això es mereix una segona oportunitat, i si es demostra que se sap fer bé, genial: s'ha repartit informació, es fan xerrades, etc.

Però per l'altra banda... desmuntar portes per ocupar aules, els piquets (que en general d'informatius res, em fa ràbia que facin fora de classe la gent)... entre altres, no sé fins a quin punt s'ha après algo del primer semestre (només cal llegir el manifest al blog de l'Assemblea de Lletres).

Sembla de totes maneres que avui, molts professors i alumnes ja han passat de venir o fer classe per el simple fet... que estan massa cremats del primer semestre i no volen problemes ni enfrontaments.

No sé si m'he explicat amb tot això, estic bastant cansada últimament de tots aquests assumptes...

Anònim ha dit...

I cito del manifest: En l’anterior assemblea de lletres del dia 2 de març es va decidir per una majoria de 127 vots a favor, 12 vots en contra i 21 abstencions que els dies 17, 18 i 19 de març ocuparem la facultat.

Així que sietplau estudiant de lletres, no tergiversis les meves paraules, jo també em queixo de la manipulació que s'ha fet del que es va decidir i votar.

Anònim ha dit...

Subiroff, juraria que durant l'ocupació del primer semestre tu la recolzaves...Qui és l'adolescent i l'incoherent??

Anònim ha dit...

Tot l'enrenou és pels expulsats.
Us penseu que som idiotes (de fet, una bona majoria ho és, concretament la que aprofita aquests dies per fer vacances a caseta).
Amb les vostres actituts radicals i partidistes us heu possat en contra a la majoria d'estudiants (127 vots, deu meu!!!)
No tots pensem com vosaltres, ni som "asamblearis...okupes" o el que volgueu. No tots creiem en això que en dieu "Països Catalans". No tots anem de antisistema per la vida. Alguns creiem en una universitat de qualitat a on es valori l'esforç per aconseguir l'excelència. No creiem que vosaltres representeu cap excelència en res.
Tan sols heu aconseguit que la majoria dessitgi que arribin els mossos d'una vegada, i no tornar a veure les vostres cares enlloc.

Anònim ha dit...

Sóc professor: disculpéu la meva entrada al vostre espai. He defensat sempre, contra l'opinió d'alguns companys, que els estudiants ténen dret a la vaga i que no són "usuaris" de la universitat (argument curiós per desautoritzar la vaga de consumidors, que ja m'agradaria que pogués organitzar-se en molts serveis públics). Els estudiants són membres de la comunitat educativa, amb drets i deures. Aquí mateix vaig fer consideracions respectuoses sobre mètodes que no em semblaven proporcionats`, que van tenir una resposta, com sempre que es parla amb respecte, també respectuosa. Si no és així, la gent o deixa de parlar o insulta i prou. Per exemple, a l'alumne que parla del 125 presents a l'assemblea, li podria dir que, després d'exigir el dret a fer classe, cosa que va pressionar fins a allargar dues setmanes el curs (cosa que va ser una agressió intolerable i a la qual ningú ha donat resposta, malgrat requeriments del professorat als sindicats), només vaig tenir de l'ordre del 15% dels alumnes a classe. Jo també podria fer ironia sobre els que volen fer classe i recordar que els 200 vots obtinguts al referèndum per les persones que volien acabar amb l'ocupació al desembre no s'allunyen dels 125 que fan riure.

Però no és aquest el tema. Crec que el tema és el respecte estricte a allò que s'aprova a l'òrgan reglamentari dels estudiants, que no deixarà de ser l'assemblea per molt que hi hagi alumnes que estiguin en contra d'aquesta forma d'organització i, em temo, de qualsevol forma d'organització, perquè no veig alternatives. Per tant, l'assemblea hauria de ser molt curosa amb els mètodes, sabent que la crítica se'ls hi fa des de posicions de persones que no volen CAP acció, cap organització. Però també pot arribar una crítica constructiva als mètodes que, si no és escoltada, pot provocar l'escissió de persones de diferents àmbits de la facultat que volem fer un debat sobre plans d'estudis, que també estan massacrant les condicions de docència del professorat. I aquí hi ha un territori d'unitat que s'està destruïnt.

Per exemple, si es diu vaga no es pot dir després ocupació. I, si es planteja el dret dels estudiants a classe, que forma part del dret complementari a fer vaga, el que no es pot fer es crear les condicions d'un agreujament del colnflicte en les pitjors condicions per a tothom excepte per a aquells que no volen fer res, senzillament perquè estan d'acord amb Bolonya. Per exemple, què vol dir interrogar professors que hi eren amb els seus alumnes a un aula amb agressivitat i contundència, preguntant si estaven fent classe? Això és el que es va decidir a l'assemblea? perquè això no només és il.legal, sinó que comporta una situació complicada pel professorat: tenim l'obligació de fer classe si els alumnes ens ho demanen, a no ser que ens posem en vaga. I l'assemblea no té el dret a impedir-ho, sinó el deure d'informar que hi ha una vaga. I prou. D'altra banda, treure les portes és un acte de violència. No utilitzo la paraula debades. Ho és. Fins i tot d'intimidació. És inútil, no té cap resultat polític favorable i provoca la exhibició de la prova que volen els sectors més reaccionaris de la facultat (que ja van aconseguir la modificació del calendari escolar i la supressió de la setmana blanca, així com la vulneració dels drets laborals dels professors) per a indicar que s'ha de donar una resposta no a estudiants que ténen propostes, sinó que exerceixen una intolerable tasca de "vigilància" sobre persones que no ténen perquè aguantar-la, i que arriben a exercir violència contra material de la facultat, que es pot considerar delicte i que, en tot cas, desprestigia a tothom, inclós el professorat que es troba en una posició favorable a la mobilització, però crítica amb mètodes com a aquest.

No puc entendre que es digui que l'ocupació va demostrar que va ser el millor mètode. De veritat? A la tornada de les vacances, es va acabar sense cap decissió d'assemblea convocada formalment i, quan es va voler boicotejar la modificació del calendari, es va perdre la votació. I la convocatòria d'una ocupació sense temps límit va trobar el seu temps límit de la manera més penosa políticament: amb l'arribada de les vacances. A més, aquestes actituds van determinar que els sindicats de la JPDI (tret de la CGT) van decidir, malgrat les peticions fetes dels propis afiliats, a intervenir en defensa dels drets laborals del professorat, cosa que hauria posal a l'autoritat acadèmica que ho va decidir en les pitjors condicions polítiques possibles.

Crec que les possibilitats de lluita poden minvar d'una forma que entristeix, quan tanta gent està d'acord amb la necessitat de parlar de la reforma i d'enfrontar-se amb coses greus. Crec que, contràriament a allò que es diu al post, no s'ha començat bé. I podéu estar segurs que, a aquest quatrimestre, determinades coses no seran tolerades pel deganat ni pel rectorat, que es van inhibir del conflicte durant el primer quatrimestre.

Anònim ha dit...

Sigui el que sigui, s'està duent a terme el mateix que quan es va ocupar; això és, xerrades durant tot el dia i aturada de l'activitat docent (sí, de CLASSES) així que no crec que calgui barallar-se pel significat mediàtic d'un mot, pura semàntica.

A tot això, a diferència dels il·luminats que amb molt bona intenció (espero) defensen la nostra identitat individual, els nostres drets com a estudiants i la nostra gran capacitat de raonament crític vers tots aquells manipuladors i judeomàssonics que estigmatitzen la bona imatge de l'estudiant aplicat, culte i responsable que se'ns dubte assisteix regularment a escoltar els grans savis que habiten els departaments de la universitat, depositaris de les grans veritats científiques; jo, per la meva banda, em decanto a mirar una mica més enllà; a veure que "crisi" és un sintagma d'allò més adequat per definir el que està passant, tant a nivell universitari com social.

L'Il·lustració, que des de les aules al·lega pels gran drets universals-individuals i critica alhora les cojuntures mundials, blinda la seva ment davant la realitat i no li importa allò que les ments alienes a la seva pensin; sempre i quan aquests pensaments no esdevinguin en el pla material i s'interposin en el tranquil recorregut cap a la realització personal que la SEVA ha traçat tot soleta (en la majoria dels casos, generalment).

Jo tampoc necessito que parlin per mi i la meva lleieltat me la guardo per aquells a qui considero dignes de rebre-la. Però procuro mirar i veure alhora i veig que la teorització i la crítica per sí sola poca cosa han fet al llarg dels temps. Així doncs, tal com s'ha dit en molts moments "en temps crítics, mesures dràstiques". Ningú va dir que seria fàcil, ningú va dir que seria recte. Aquell o aquella que s'entesta a seguir el camí prefixat és el més boig o boja de tots.

En resum, què han fet els defensors dels drets estudiantils per les reivindicacions que en principi defensen? Tots aquells que han optat per la crítica mordaç còmoda des dels seus espais, realment els interessa el que passa al seu voltant? o només alcen la vista quan un refiló de la realitat se'ls creua en el camí?

JO abogo per l'acció, col·lectiva si pot ser, recordem en quina cojuntura ens trobem. Potser així, acceptar que són necessaris els canvis ens ajuda a entendre que jugar a reivindicar, molt de moda últimament, poca significació té històricament a menys que es donguin fets reals (i per tant, analitzables i criticables) que avancin cap a la realització dels ideals...tot això en el presupòsit que en tinguem, és clar. Prefereixo no mirar el "qui" i fixar-me més en el "què" en aquests assumptes, bé, una predilecció personal que em funciona força bé.

Per això, jo demà aniré a les 12h a pl. Universitat, per exemple. Perquè podria criticar a casa sense molestar a ningú; però a mi això no em garanteix massa èxit. Oi?


Auf Wiendersehen.

Anònim ha dit...

Torno a ser el professor. Considero que la referència als savis que habiten als departaments és injusta, d'una mordacitat innecessària i especialment quan la meva intervenció ha tractat de ser positiva. L'alternativa entre la formació crítica i l'activitat social és una estupidesa que tot el professorat del meu departament coneix per experiència própia.

Lamento haver entrat a aquest espai amb una intervenció que ha estat comentada d'aquesta manera. Obviament, no tornaré a fer-la i la meva imatge de les persones que s'estan mobilitzan en aquests moments és una altra, molt diferent, de la que tenia abans. Gràcies per aclarir-me a mí, que no tinc res de savi, però que alguna cosa sé de la matèria que explico, aquests detalls. Volia establir ponts, però veig que no els necessitéu.

Anònim ha dit...

Al professor que ha escrit;

l comentari que hihavia despres del seu escrit no era una resposta a voste, basicament perque fins ara no ha estat publicat ja que hi ha moderacio dins aquest blog, i siusplau, voste pot intervenir i manifestar la seva opinio sempre que vulgui i sempre sera ben rebuda.

Anònim ha dit...

al professor...

ja veieu amb quina mena de tipus us les heu de veure...

quina pena

Anònim ha dit...

el professor ha parlat correctament i sense prepotencia. Inclús ens ha avisat de possibles actuacions per part del deganat i el rectorat.
ja m´agradaria q més professors escribissin les seves opinions i, més si defensen la posició de reformar el pla de Bolonya (amb la necessaria moratoria)

Anònim ha dit...

A mi em resulta extrany que la Assemblea, als seus Estatuts, no faci massa referència als Quòrums que s'han de tenir per tal que les decissions aoptades siguin vàlides.

¿Com es pot legitimar una decisió presa per una assamblea que es suposa que representa a tota una facultat; tot i que a aquesta assamblea no ha acudit un nombre suficient per entendre que la Facultat s'expressa a través d'ella?

150 entre vots i abstencions no crec que valgui per representar a tota una facultat.

Les decisions que afecten a tots han de ser presses entre tots.

Unknown ha dit...

Hola que tal.



La Júlia ja ha respost al primer estudiant de lletres que em feia un comentari. Només li recordaré que els estudiants de tarda no solem tenir disponibilitat horària com per venir a les assemblees matinals. Si s'informés com cal de les decisions que s'hi prenen, no caldria que m'informés d'oïda o des d'altres webs de les decisions que s'hi prenen.



Pel que fa al segon estudiant anònim que em respon dient que "...juraria que durant l'ocupació del primer semestre tu la recolzaves...", li diré que sí. Sí, tens raó, al primer semestre la recolzava. Però jo no tinc una opinió monolítica vers les coses. El temps passa, la vida també, i a mesura que visc aquest temps, la meva opinió pot ser que canvii.



La primera ocupació va ser tota una novetat, almenys per mi. La vaig viure amb optimisme una bona part, amb dubtes una altra, i amb cert desencís l'última. Al final, vaig arribar a la conclusió que decisions com ocupar una facultat, aturar les classes i muntar piquets són decisions massa importants com per decidir-les en una assemblea amb 200 persones. Si aquesta vegada s'ha decidit en un (encara més petit) comitè, comprendràs que ara ja no hi estigui d'acord.
D'altra banda, si s'hagués convocat una votació amb temps, amb informació i possibilitat de participació de tot l'alumnat, fins i tot és provable que hagués votat que sí a la ocupació i a l'aturada, amb piquets i tot.
Perquè malgrat als estatus (o on sigui) no s'especifiqui així, fer-ho d'aquesta manera demostraria respecte vers la voluntat del conjunt dels estudiants, demostraria una actitud adulta i coherent que donaria molta més credibilitat i respectabilitat a l'Assemblea. Sense parlar de la força que tindria una ocupació decidida amb alta participació d'estudiants. Al final, la qüestió és que no s'ha de tenir por de perdre les votacions, que és el que sembla que passa si es mira des de fora.



Segueixo respectant les decisions de l'Assemblea. Estic d'acord amb la vaga, respecto la vaga i he fet vaga. No estic d'acord amb la ocupació i l'aturada de classes amb piquets i portes tretes. No estic d'acord amb aquest mètode de decisió fet de pressa i corrent, unilateralment i amb un procés de decisió totalment obscur i minoritari. En definitiva, només estic posant de manifest que a la nostra facultat s'estan cometent molts dels mateixos errors que es van cometre fa uns mesos, no crec que sigui pas tant descabellat.



Sobre el comentari d'en Guararey, prou interessant, igual que el del professor, només vull dir que jo crec que l'actitud de "pura semàntica" que mostra (i que a ell li sembla poca cosa) és potser una de les claus del problema. Perquè dir "vaga" quan es vol dir "ocupació amb piquets" és tergiversar, t'hi posis com t'hi posis.
Crec que si del que es tracta és d'aconseguir altes cotes de suport i mobilització dins la facultat s'ha d'anar amb més cura i respecte vers els milers (milers!!!) d'ànimes, edats, pensaments i opinions diferents que hi ha a les aules.
Per això, una paraula és molt. I una paraula d'aquestes, moltíssim. Així, si no es procura arribar a tothom, doncs considero que és una falta de respecte. I a qui li falten al respecte no se li pot exigir després respecte, crec jo.



Ara, si no es tracta de res de tot això sinó de ser l'avantguarda; si es tracta de "jo sóc revolucionari i tu una trista ovelleta", si es tracta d'issar les banderes encara més amunt i de ser els més "in" de la "facu", doncs això ja és una altra cosa, una cosa molt diferent.



En fi, sigui com sigui, salut!

Anònim ha dit...

Als que heu escrit "Els partidaris del Bolonya al gulak (sic)", sabeu què és el gulag?

Anònim ha dit...

Jo aniria a classe però estic fart de pujar per res.

El que és inadmissible es que entrin els "informadors" de l'assemblea i et diguin que no cal que vinguem i que ens quedem a dormir a casa o que si venim ens haurem d'enfrontar amb piquets.(mmm... sabeu que és il·legal, oi?)
Ara! això sí! l'assemblea o els assemblearis sempre són democràtics! (ironia)

Anònim ha dit...

Al no massa anonim: algu et priva d'anar a l'assemblea?? Aquest argument que alguns aneu repetint com lloros no te cap sentit. Es com si aneu al Zapatero i li dieu q no pot ser president pq vosaltres aquell dia no veu anar a votar... A que no hi ha collons??

Jamaicol ha dit...

es va decidir seguir la vaga durant aquests 3 dies, NO PAS OCUPAR LA FACULTAT, això que quedi clar... que la gent sembla que ja comença a fer-se la tonta.

saludos

Aquest blog és un espai de lliure expressió dels i les estudiants, l'administració del blog no es fà responsable de les opinions expresades a aquest espai.

Tanmateix l'administració es reserva el dret a no publicar textos per considerar-los xenòfobs, sexistes, ofensius o destructius.