25 de gener 2008

Paralitzada l'aprovació del Reglament

Notícia extreta de la web de l'assemblea de precaris, podeu veure-la en el seu context original punxant ací

La tercera jornada de vaga dels becaris de col·laboració i estudiants dels convenis de col·laboració universitat-empresa a la UAB va culminar ahir dijous en una concentració davant el Rectorat. Sota els lemes “Cap treballador/a sense contracte.Per unes beques dignes” i “el rectorat explota als estudiants” van participar també treballadors del PAS i Personal Docent Investigador. La concentració ha culminat amb una sessió de la Comissió on el President ha declinat votar i s’ha retirat el Reglament que es pretenia aprovar.

Crònica de la Tercera Jornada de Vaga, facilitada per l’Assemblea de becàri [e]s de col·laboració:

Cap a les 14.30, una representació del col·lectiu de treballadors encoberts com a becaris ha començat la marxa cap al Rectorat, enmig dels estudiants de secundària de les Jornades de Portes Obertes fent parades al bar de la Cívica i la Biblioteca de Comunicació. Amb ànims del personal de biblioteques i amb pitos i gralles, s’ha arribat al Rectorat on s’han trobat amb els treballadors del PAS i PDI que han recolzat les reivindicacions individuals i col·lectivament.

A dia d’avui, la lluita d’aquests estudiants compta amb el suport del Comitè d’Empresa del PDI laboral, de la Junta de Personal Docent Investigador, de CGT-UAB, del CAU, del COS, del Comitè de Vaga pel 6 de Març, de l’Assemblea Contra la Precarietat, de , D-Recerca, Assemblees d’Estudiants, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) i de nombrosos membres individuals del col·lectiu estudiantil, professors i treballadors que a títol individual han signat el manifest de l’Assemblea. Les mostres de suport també han arribat més enllà del Principat: la Federación de Jóvenes Investigadores (FJI) s’ha ofert a donar tot l’assessorament jurídic i mobilitzador que estigui al seu abast: “Que la universidad y otras administraciones públicas sigan cubriendo estos puestos de trabajo mediante becas, no tiene nombre y solamente con actos reivindicativos como los que estais llevando a cabo, lograremos acabar con estas prácticas” han estat les paraules signades pel president de la FJI, Davíd González.

Davant la oposició taxativa del Vicerector d’Afers D’Estudiants, Dr. Joan Carbonell, no ha estat possible que tots els interessats hagin pogut presenciar el desenvolupament de la reunió. No més s’ha pogut llegir el manifest i la sala s’ha hagut de desallotjar, excepte els convidats formals a la Comissió.

Després de 50 minuts de monòleg del Vicerector i la intervenció del seu Adjunt, Marti Marin, una de les representants d’estudiants ha passat a argumentar perquè no es pot acceptar aquest reglament: no reconeix la tasca laboral d’aquestes beques. La presentació del reglament ha coincidit amb una notícia d’especial rellevància: la Generalitat no pagarà els diners acordats per aquest exercici, la qual cosa suposa que la UAB té un dèficit al voltant 10 milions d’euros. Aquesta situació econòmica suposa el col·lapse d’aquesta universitat. Segons el vicerector, l’augment salarial que correspon al personal de la UAB cobreix tots els diners dels que disposa la UAB.

Davant d’aquesta situació, els becaris de col·laboració han volgut recalcar la solidaritat amb aquesta situació i la seva voluntat de negociar, abans de interposar una denúncia a Inspecció de Treball i iniciar processos legals (la qual cosa agreujaria encara més l’actual situació econòmica). Aquesta solidaritat s’ha expressat en els següents termes: “Entenem que aquesta situació és conseqüència del congelament del finançament públic de la universitat que imposen la LOU i la LUC. Entenem que la UAB ha d’aturar l’aplicació d’aquestes lleis que desenvolupen l’Espai Europeu d’Educació Superior. I si la UAB vol recolzament, ho tindrà i si vol parlar amb el Comitè de Vaga del 6M, que ho demani. Aquí estem, aquesta és també la nostra universitat”.

La reunió ha estat força tensa fins que es va començar a exigir que no hi hagi cap mena de represàlia als becaris que han fet vaga, exercint un dret reconegut a la seva convocatòria i que s’aturen les accions d’esquirolatge per part del vicerectorat i de qui pertoqui. No s’ha pogut terminar perquè el Vicerector en aquest moment ha interromput i ha deixat sense torn de paraula a la representant d’estudiants, amb tot un gest de democràcia.

La intervenció d’altres becaris de col·laboració ha estat força aclaridora: “estem demanant que es compleixi la legalitat vigent” , o la escenificació del que suposa revisar llibres durant quatre hores sense cap regulació de descansos (derivada del no reconeixement de drets laborals): “quatre hores plegant sense parar les cames, un càstig com a l’ exèrcit, això és el que fem”. La representació ha despertat somriures fins i tot, entre els vicedegans presents a la Comissió.

Malgrat l’intent de trencar la unitat de l’assemblea demanant un posicionament personal, la valoració d’aquesta comissió, les reivindicacions del manifest segueixen endavant i la convocatòria de vaga inicial, fins avui divendres, es manté. Avui a les 14h els becaris i becàries de col·laboració es reuniran en assemblea amb l’objecte de determinar la estratègia d’ara en endavant, tenint com a primer premi la paralització d’aquest reglament en un ambient festiu i alegre.

Més informació:
comité.becaris@gmail.com
www.precarietatuab.net
Aquest blog és un espai de lliure expressió dels i les estudiants, l'administració del blog no es fà responsable de les opinions expresades a aquest espai.

Tanmateix l'administració es reserva el dret a no publicar textos per considerar-los xenòfobs, sexistes, ofensius o destructius.