11 de desembre 2007

Qui són aquesta gent?

Probablement et preguntis, astut lector, qui són i per a què serveixen els òrgans interns de la UAB, les seves funcions i competències, així com la gent que en forma part. Sens dubte estudiem (i alguns de nosaltres vivim) en una institució plenament democràtica que es preocupa pel bé dels i les estudiants sense posar pel davant cap altre interès que no sigui merament acadèmic, oi?

Sense dubte?

Bé.. quasi segur, al menys...

D'això... probablement?

Benvinguts al meravellós món d'Oz! si seguiu el camí de les rajoles grogues això és el que trobareu, estimats/des amics/es:

Estem en una universitat on la representació estudiantil als òrgans de govern és mínima mentre que la de les empreses i interessos privats puja cada cop més, en vols una prova? tenim una de ben gran, es diu Consell Social.

El Consell Social, segons la informació oficial que podeu trobar a la web de la UAB (que podeu veure punxant ací) és l'òrgan de participació de la societat en la Universitat i, com a tal, col·labora amb la Universitat en la definició dels criteris i de les prioritats de la seva planificació estratègica.

El Consell Social està format per una representació dels interessos socials, d'acord amb la legislació vigent, i una representació de la comunitat universitària. El president del Consell Social és nomenat per acord del Govern de la Generalitat d'entre els membres representants dels interessos socials. El mandat és de quatre anys i renovable per un únic període de la mateixa durada.

La representació de la comunitat universitària al Consell Social està constituïda pel rector, el secretari general i el gerent, com a membres nats. A més, el Consell de Govern designarà, d'entre els seus membres un estudiant, un membre del personal docent i investigador i un membre del personal d'administració i serveis, per un període màxim de quatre anys. (informació textual).

Sona bé, oi? sona molt bé de fet, un òrgan de caràcter consultiu i amb potestat per tirar enrera les decisions preses pel consell de govern que pot encarregar-se d'evitar que, per exemple, els i les estudiants de les classes baixes vegin limitat el seu dret legítim a accedir a estudis superiors o que els i les estudiants, un cop llicenciats, puguem servir per millorar la nostra societat de mil formes...

Però no és or tot el que brilla, amics/es, qui està en aquest consell social? quins són els "interessos de la societat" representats en aquest llop amb pell d'ovella? doncs a la mateixa web els trobareu:

Membres nomenats pel Govern de la Generalitat de Catalunya
Rosa Cullell i Muniesa, presidenta
Jesús Acebillo i Marín
Joaquim Maria Puyal i Ortiga

Membres nomenats pel Parlament de Catalunya
Antoni Llardén i Carratalà, vicepresident
Moisès Amorós i Perich

Membre escollit pels ens locals
Antoni Morral i Berenguer

Membre escollit per les organitzacions sindicals de treballadors més representatives en l'àmbit de Catalunya
Vicent Tirado i Bausa

Membre escollit per les organitzacions empresarials legalment constituïdes de més implantació en l'àmbit de Catalunya
Pendent de nomenament

Antiga alumna amb titulació de la Universitat Autònoma de Barcelona, nomenada per la presidenta del Consell Social
Mireia Belil i Voladeras

Membres representants del Consell de Govern de la UAB
Membres nats
Lluís Ferrer i Caubet, rector
Rafael Grasa i Hernández, secretari general
Gustau Folch Elosúa, gerent

Representant del personal acadèmic
Francesca Puigpelat i Martí

Representant del personal d'Administració i Serveis
Juan Manuel Gómiz i Rodríguez

Representant dels estudiants
Pendent de nomenament

Bones noticies, no hi ha cap representant de les organitzacions empresarials... això és bo, no? doncs males noves, amic/a meu/a: NO EL NECESSITEN, per què no? perquè els interessos de les organitzacions empresarials JA ESTÀN DEFENSATS, vols proves? analitzem un per un els membres d'aquest consell social:

-Rosa Cullell i Muniesa (presidenta): Rosa Cullell i Muniesa, calificada per the wall street journal com una de les 25 dones més influents d'Europa, ha treballat per RTVE i per la BBC entre d'altres i va ser directora general adjunta executiva i membre del consell de direcció de la Caixa, a part de consellera de telecomunicacions de Telefónica cable, edicions 62 i Panrico entre d'altres (es casual que la bolleria industrial que hi ha als bars sigui de Panrico?) també ha estat guardonada amb el premi montblanc a la dona directiva de l'any.

-Jesus Acebillo i Marín: President executiu de Novartis espanya i chief executive officer de Novartis Emergent Growth Markets, a part també és president de la fundació salud, innovación y sociedad. Per als que no ho sabeu Novartis és una de les empreses farmacèutiques més importants del món (famosa entre d'altres coses per portar el govern indi als tribunals, per fabricar i vendre medicaments genèrics pel tractament de malalties com el càncer o la sida)

-Joaquim Maria Puyal i Ortiga: Per als que no us agradi el futbol o no sigueu culers dir-vos que és el senyor que porta dècades radiant els partits del barça a Catalunya Radio.

-Antoni Llardén i Carratalà: Representant del PSC al Parlament i (sorpresa) director general de recursos de Gas Natural i degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya.

-Moisés Amorós i Perich: Representant d'ERC al Parlament.

-Antoni Morral i Berenguer: Alcalde de Cerdanyola del Vallès.

-Vicent Tirado i Bausa: Ningú sap qui és aquest...

-Mireia Belil i Voladeras: Directora de la Fundació Forum Universal de les Cultures.

A part dels membres escollits pel consell de Govern i el Claustre.

Heus ací la realitat, nens i nenes, aquesta és la "societat" a la que ha de servir la universitat, espero que l'aterratge no hagi estat gaire dur, benvinguts de nou al món real.
Aquest blog és un espai de lliure expressió dels i les estudiants, l'administració del blog no es fà responsable de les opinions expresades a aquest espai.

Tanmateix l'administració es reserva el dret a no publicar textos per considerar-los xenòfobs, sexistes, ofensius o destructius.