02 de desembre 2008

5 preguntes i 5 respostes sobre l'ocupació

1. És legitima la convocatòria d'ocupació des de l'assemblea de lletres?

Sí. El 18 de novembre una assemblea multitudinària de més de 250 estudiants (la més gran dels últims 3 anys) va decidir per majoria absoluta convocar l'ocupació amb aturada de classes. Aquesta decisió és legítima ja que l'assemblea és l'únic òrgan legítim de decisió i representació de tots els estudiants com diu el propi reglament de la Facultat de Lletres:

"L'Assemblea d'Estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres és l'òrgan de representació, deliberació i decisió en les matèries pròpies del seu àmbit."

És més, l'Assemblea és la representant dels estudiants dins els propis òrgans de la UAB: els 9 seients d'estudiants de la Facultat al Claustre són de l'Assemblea, i 73 dels 75 representants a la Junta de Facultat són també de l'Assemblea.

2. Hi ha motius per fer una ocupació?

Sí. Les demandes de l'ocupació són molt importants: que es faci un referèndum vinculant sobre la implementació dels nous plans d'estudi de Bolonya (graus); que es faci públic l'estat de dèficit de la UAB; que es retirin els 31 expedients sancionadors a companys i companyes que es van mobilitzar contra l'aprovació dels graus a la Facultat; i la dimissió de la Degana (per la càrrega policial al 4 de març i per l'aprovació irregular dels Graus).

Hem de tenir en compte que els nous Graus suposen una enorme devaluació de continguts i atribucions professionals respecte a l'actualitat: una llicenciatura actual són 3.000 hores de classes (300 crèdits per 10 hores lectives) i els graus en són només 1.920 (240 crèdits per 8 hores lectives).

A més, els expedients s'han concretat amb la proposta de 27 expulsions. 27 companys i companyes que possiblement no puguin acabar la carrera, precisament per defensar la universitat pública!

3. Serveix d'alguna cosa aturar les classes?

Sí. L'aturada de classes a les Facultats i la seva autogestió, així com l'aturada del calendari institucional (reunions de Juntes, Consells, Claustre...) és la manera més clara i factible de fer pressió als òrgans de govern universitaris. Estem utilitzant l'aturada per canalitzar les protestes d'una forma pedagògica i constructiva, i per evitar tensions i ambient de confrontació.

El moviment estudiantil portem anys mobilitzant per a què les institucions universitàries i denunciessin també als governs central i autonòmic per tirar endavant la LOU i el Reial Decret de Graus i Màsters (que comporta la reducció de la democràcia interna, el finançament competitiu que obliga a externalitzar serveis i precaritzar llocs de treball, etc.). No només no ho han fet, sinó que castiguen a les persones que protesten contra la implementació de Bolonya.

Amb els tres últims anys de manifestacions i vagues d'un dia poca cosa hem assolit. En canvi, amb les dues setmanes d'ocupacions amb aturades de classes (a la Facultat de Polítiques, Lletres i Comunicació) hem aconseguit que

l'equip de govern obri postures, d'entrada inassolibles, davant de les reivindicacions abans exposades i estigui oferint propostes sobre la realització d'un referèndum, donant informació sobre el finaçament de la UAB, etc.

Si aturem la ocupació, no estarem fent una pressió real per evitar que desapareguin titulacions, com la d'Història de l'Art o Teoria de la Literatura, no estarem fent pressió perquè 27 persones compromeses amb la universitat pública i amb els drets col·lectius de tota la comunitat universitària, no siguin expulsades, fent una suma de 82,5 anys. Davant d'això, què significa perdre alguna setmana de classe, quan, a més a més, les estudiants podeu demanar a cada professor/a que imparteixi continguts sense avançar temari, en un format diferent, obert a la resta?

4. Són legítimes les reunions de titulació fora de la Facultat?

Creiem que no. Les reunions de titulació han estat convocades pel deganat —no pels estudiants— i a l'altra punta del campus.

És especialment greu que el Deganat de la Facultat en cap moment s'hagi posat en contacte amb l'assemblea de lletres per tal de tractar l'ocupació ni tan sols aquestes reunions de la titulació, quan l'assemblea és la representant dels estudiants segons el propi reglament de la facultat i, per tant, la legítima a decidir sobre l'ocupació.

Cal recordar que durant l'ocupació s'han pogut reunir sense problema a la facultat —i obertes a tots els estudiants— assemblees de titulació convocades pels propis estudiants, com les de Filosofia i Geografia.

Convocant, des de dalt, les reunions de titulació lluny de la facultat s'ha aconseguit justament impedir que els estudiants que participaven de les activitats alternatives de la facultat no poguessin participar-hi. Les problemàtiques de titulació cal que es plantegin i discuteixin des de les seves assemblees i no a instàncies d'elements superiors, i en espais on les integrants hi puguin accedir. Conseqüentment, cap de les decisions preses en aquests espais es pot considerar com a vàlida ni representativa de cap debat aglutinador o procés similar.

El resultat de les reunions de titulació ha estat fomentar les divisions dins els estudiants.

5. Què pretén aconseguir el deganat?

L'objectiu del Deganat de Filosofia i Lletres és l'aplicació dels nous Graus al preu que sigui, fins i tot a expenses de la convivència a la Facultat. Les trobades de titulació endegades pel Deganat de lletres estan generant un enfrontament intern entre nosaltres. Al nostre parer, amb aquestes convocatòries, el Deganat està actuant de manera irresponsable i irreflexiva.

Des del deganat s'han fet córrer rumors interessats, ja que a moltes titulacions s'està amenaçant les estudiants de treure la setmana blanca en cas que les mobilitzacions continuïn. Val a dir que durant les mobilitzacions contra la LOU i de la Guerra de l'Iraq, a la Facultat va estar-se mesos sencers sense impartir matèria i mai no es va plantejar la necessitar d'aplicar mesures d'aquesta mena, per tant considerem aquest fet com un estri de xantatge vers les protestes estudiantils.

Assemblea de Lletres, 2 de desembre de 2008

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Està bé les explicacions q doneu, gràcies. Finalment, quan es farà l´assemblea decisòria (la de votació)de demà. Ahir vaig firmar, com a d´altres persones, m´aniria bé q es fés al migdia pq treballo x la tarda.O si cal, per recollir el major número de vots, una al migdia i la de tarda. Espero q digueu el q.

Anònim ha dit...

Hola companys!!
Es sap quan haurà assemblea per votar si continuar o no la ocupació?
Salutacions

Anònim ha dit...

"El 18 de novembre una assemblea multitudinària de més de 250 estudiants (la més gran dels últims 3 anys)"??? No facis riure. Quanta gent hi havia a les altres? Hi comptàveu els gats que corren pels patis? Si mai necessiteu l'auditori per a les vostres assemblees nocturnes (no sigui cas que la gent hi vagi), feu-m'ho saber, que vindré a fer-vos fotos! Si en comptes de mirar-vos el melic perquè sortiu als diaris, féssiu una mica d'autocrítica, potser descobriríeu perquè els estudiants us giren l'esquena i els heu d'amenaçar i coaccionar per aconseguir els vostres objectius.

Anònim ha dit...

"A més, els expedients s'han concretat amb la proposta de 27 expulsions. 27 companys i companyes que possiblement no puguin acabar la carrera, precisament per defensar la universitat pública!" Sí, noi, amb defensors com vosaltres la UAB va ben servida. Segur que els okupants no estan pagats per les universitats privades i la Pompeu Fabra?

Anònim ha dit...

LO IMP. TB SERIA Q LLEGARA LA INFORMACIÓN DE Q, SOLO LOS "RICOS Y BURGUESES" (CUATRO GATOS) PODRAN ESTUDIAR EN UNIVERSIDAD SI SE APLICA EL PLAN DE BOLONIA, A LOS PADRES Q TIENEN HIJOS, PUES ESO MOVILIZA A LA MAYOR PARTE DE LA SOCIEDAD CONTRA EL PLAN. EL INTERÉS PERSONAL Y EGOISTA POR PARTE DE LOS PROFESORES Q QUIEREN HACER DOCENCIA ALTERNATIVA, YA Q ASÍ SI Q COBRAN DE SU TRABAJO, NO DEBEMOS PERMITIRLO, PUES REALMENTE NO APOYAN A LOS ESTUDIANTES¡¡¡ Y Q LA UB Y EL MAYOR NÚMERO DE UNIVERSIDADES Q NO SOLO OCUPEN LAS FACULTADES, SINO TB PARALIZEN LAS CLASES, Q DEJEN DE TENER MIEDO A Q LES PASARÁ, AUNQ ELLO SUPONGA PERDER ESTE CURSO, LA CUESTIÓN ES IMPEDIR Q SE APRUEBE EL PLAN, Y ES AHORA O NUNCA, COMO LO HAN CONSEGUIDO PAÍSES COMO HUNGRÍA, GRECIA Y PORTUGAL¡¡¡¡

LA PARALIZACIÓN DE CLASES DEBE EXTENDERSE AL MAYOR NÚMERO, AFECTANDO PUES TB A LOS PROFESORES.

Anònim ha dit...

Sóc estudiant de la facultat de lletres i ningú ha intentat fer-me xantatge amb la retirada de la setmana blanca, en feu un gra massa! Encara més, no crec que aquesta sigui una mala solució. El que sí que puc dir és que en menys d'un any m'han "convidat" dos cops, de forma força violenta, a sortir de classe amb motiu d'una ocupació. També em pregunto de què viu tota aquesta gent que fa quinze dies que dorm a la facultat, qui els paga les vacances? Els Papàs? Em sembla que sí. Una bona mesura perquè puguin acabar de pagar els estudis és que busquin feina!!!

Anònim ha dit...

Grácies a les magnifiques aportacions dels critics, estem convençuts que grácies a vosaltres podrem fer una universitat millor.

Anònim ha dit...

Teniu raó, l'Assemblea és plenament legítima. Però és representativa? La culpa de que la gent no vagi a les assemblees sempre és dels altres? Algú s'ha preguntat perquè molts estudiants assisteixen només a una o dues sesssions? Ara teniu una oportunitat per replantejar-vos moltes coses, no la perdeu.

nyusca ha dit...

Per fi! Això crec que hagués estat necessari fer-ho fa setmanes. Ho haguessiu tingut molt més fàcil, perquè la veritat és que no crec que hagueu donat l'oportunitat a la gent que fins ara no estava implicada d'informar-se de manera oficial, i no a revés de rumors, panfletus genèrics i suposicions. Si bé no m'atreviria a dir que heu estat hermètics amb els alumnes, crec que al menys si que heu estat poc comunicatius. I això ha fet més mal que bé, a vossaltres com a institució estudiantil, i als alumnes en general perquè sense un recolzament evident i massiu això no ha tingut el pes que hauria d'haver tingut... És una pena.
Deixaré al marge les meves consideracions personals sobre la falta d'ètica que comporta la decisió d'una acció directa (l'Ocupació i cessament de les classes) mitjançant la democràcia representativa i no en base a un referendum popular vincul·lant.
I deixaré al merge també el que opino sobre el fet que no s'hagi fet un manifest oficial i únic, accessible per a qualsevol, abans d'emprendre aquesta acció.
I deixaré tot això de banda perquè ara per ara la meva política és que, donat que mheu obligat a que aquesta sigui la meva única forma de protestar contra Bolonya, he de passar per l'aro i donar-vos suport.
Això si, vull deixar clar que aquesta no ha estat una decisió agradable.

Anònim ha dit...

Hola!

Algú em podria dir a quina hora es farà l'assemblea aquesta tarda?

Gràcies

Anònim ha dit...

Bones!

Bé, òbviament, s'han comès errors. Una ocupació no és fàcil i és cert que el tema comunicació ens ha fallat. Hem utilitzat les fòrmules de sempre (xerrades, passaclasses, octavetes, pancartes...) i potser hauríem d'haver anat cap a altres fòrmules. També és cert que algunes de les que s'han proposat ara ja s'havien fet fa algun temps i, per tant, potser les donàvem per fetes sense pensar que potser tornar-les a fer (per exemple, el debat amb la degana, que es va fer l'any passat quan es van treure les classes fora). També és ben cert que aquest any tenim un gran problema: l'assemblea ja no té centre de cost. Això no és res més que un intent de censura per part del rectorat i el deganat, ja que ara has de passar un projecte que ha de ser aprovat pel mateix rectorat, i no t'han de donar explicacions si no s'aprova... Penseu que hi ha molta gent que hem anat fent donacions per a que us arribi la màxima informació possible...

Per altra banda, crec que hi ha també una doble culpa. Hi ha hagut assemblees on s'han parat classes o s'han fet a hores que la gent poguès venir i on s'ha parlat d'aquests temes (a banda de fer xerrades també) i la gent no ha vingut. A la mateixa assemblea on es va decidir la ocupació, es van parar classes i es va anunciar que es decidiria què fer a la nostra facultat i ja sabeu quanta gent va vindre (tot i fer passaclasses el dia anterior i el mateix dia per a que la gent vingués). Però bé, crec que amb aquests aclariments (i si teniu cap més qüestió, us podeu adreçar a qualsevol dels i les estudiants que participem en la ocupació que us contestarem de molt bona gana), s'ha de deixar de banda qui té les culpes i començar a anar tots junts. Penseu que les negociacions avancen i que veritablement estem aconseguint molt.

Salut!

Anònim ha dit...

Per cert, dir també que aquesta setmana es sumen les universitats de Girona i Alacant, i la setmana vinent podrien haver-hi més facultats ocupades a la nostra universitat, i també a d'altres.

Anònim ha dit...

Sincerament crec que aconseguireu molt poc:potser la dimissió de la degana,rebre informació de l'estat de comptes,modificar alguna cosa de Bolonia?? però parar-ho això no us ho penseu.Ha estat aprobat al Parlament Euopeu, al espanyol etc...i vosaltres voleu un referendum vinculant,però a quin planeta viviu, toqueu de peus a terra d'una punyetera vegada!!!i dels expedients ,penso que encare son pocs anys.Aquest és el verdader motiu!!! no ens aixaqueu més la camisa, ja ni ha prou!!!Demano una assamblea en la que el vot sigui nominatiu i amb el carnet a la má,llevors veurem que passa. Però això no us interessa.
M'agradaria veure els estatuts de la Assamblea?? en teniu?

Anònim ha dit...

Crec que amb tota la bona fe del món heu intentat portar a la pràctica una mobiltzació que se us ha escapat de les mans. Anar contra el pla Bolonnya a seques, sense mirar d'atacar aquells punts que realment són perjudicials per al futur de la universitat, i sense reconèixer allò que potser no és tant dolent, és contraproduent. Amb l'ocupació de les aules us heu posat en contra molts alumnes i professors que potser no estan tant lluny dels vostres objectius, però ara ja és massa tard i seguir enrocats d'aquesta manera ens perjudica a tots, s'hauria d'aturar l'ocupació.

SEPC URV ha dit...

VÍDEO MOBILITZACIÓ TARRAGONA
http://www.youtube.com/watch?v=Os5VA2Jnhy4

Anònim ha dit...

El Parlament Europeu no ha aprovat res, doncs no té competències en educació. Bolonya no és res més que una declaració. L'aplicació d'aquesta declaració a l'Estat Espanyol és la LOU i el Real Decreto. Si bé han estat aprovats, no tenen perquè ser inderogables. Pensa que a Grècia va passar exactament el mateix i amb les ocupacions han aconseguit parar el procès de Bolonya. Sí sí, parar-lo.

I els expedients, si creus que per protestar en contra de les irregularitats comeses en l'aprovació dels graus a la nostra facultat (consultables amb el reglament a la mà), mereix penes d'expulsió... bé, crec que no cal que digui res més...

I al contrari del que creieu, s'està aconseguint molt. Penseu que no només estem parlant amb el rector, sinó amb la mateixa Blanca Palmada, comissionada d'Universitats de la Generalitat, que s'ha compromès a fer una consulta popular, igual que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i la mateixa Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). Ara falta que això es plasmi i que es retirin els expedients.

De fet, i sento contradir-te, però potser s'està més lluny de que dimiteixi la degana, que de tota la resta de punts.

Per a qualsevol informació, s'ha fet un document sobre l'estat de les negociacions que el podeu trobar a la Facultat i esperem que properament en format digital.

Pel que fa al funcionament de l'assemblea, està als estatuts de la facultat i a l'article 149i dels estatuts de l'Autònoma.

Salut!

Aquest blog és un espai de lliure expressió dels i les estudiants, l'administració del blog no es fà responsable de les opinions expresades a aquest espai.

Tanmateix l'administració es reserva el dret a no publicar textos per considerar-los xenòfobs, sexistes, ofensius o destructius.